Категорії Бізнес

В Україні зібрано майже 60 млн тонн зерна

Середня врожайність зерна становить 5,08 т/га, що лише на 14% нижче середнього показника по ЄС.

Україна завершила жнива 2025 року. Аграрії зібрали 57,6 млн тонн зернових і 17,3 млн тонн олійних. Після завершення збору врожаю кукурудзи очікується, що загальне виробництво зерна становитиме близько 60 мільйонів тонн. Про це повідомляє Мінекономіки у п’ятницю, 26 груд.

Як зазначили у відомстві, наша країна вже посідає друге місце серед країн ЄС з виробництва зерна – після Франції (63,1 млн тонн), попереду Німеччини (45,2 млн тонн) і Польщі (36,5 млн тонн).

При цьому Україна є беззаперечним лідером з виробництва кукурудзи: у 2025 році було зібрано 23,5 млн тонн, тоді як загальне виробництво цієї культури в ЄС становить 57 млн ​​тонн. Країна також лідирує з виробництва соняшнику – 9 млн тонн проти 8,5 млн тонн у всіх країнах ЄС разом узятих.

Середня врожайність зерна становить 5,08 т/га, що лише на 14% нижче середнього показника по ЄС. За цим рівнем наша країна посідає 18 місце серед 27 країн Європейського Союзу.

Водночас провідні європейські виробники – Франція та Німеччина – демонструють урожайність зерна на 42-48% вищу, ніж в Україні.

“Цей розрив не пов’язаний з кліматичними умовами, оскільки виробництво в цих країнах зосереджено в схожих агрокліматичних широтах. Це свідчить про значний потенціал України для підвищення продуктивності за рахунок інвестицій, сучасних технологій, розвитку сільськогосподарської інфраструктури та доступу до фінансування”, – додали у відомстві.

Раніше повідомлялося, що в січні-липні 2025 року обсяг виробництва сільськогосподарської продукції в Україні скоротився на 18,5% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Нагадаємо, у жовтні Україна експортувала 4,5 млн тонн сільськогосподарської продукції, що на 20,8% більше, ніж у попередньому місяці.

В Україні прогнозують зростання врожаю на 6%

Новини від Корреспондент.net в Telegram і WhatsApp. Підпишіться на наші канали https://t.me/korrespondentnet І WhatsApp

Джерело

Про автора

Більше від автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *