Категорії Бізнес

Аналітики визначили вартість різдвяного столу в Україні

Зростання собівартості однозначно спричинене значними грошовими втратами для економіки та українських сімей, скороченням виробництва, дефіцитом палива та зростанням цін, перебоями та ускладненнями внутрішнього руху продукції.

Новорічний стіл для середньостатистичної української сім’ї з чотирьох осіб у 2026 році коштуватиме приблизно 3980 гривень, що на 10,7% дорожче, ніж минулого року. Відповідні розрахунки опубліковано в Інституті аграрної економіки на основі середніх цін у супермаркетах станом на середину грудня 2025 року, повідомив директор закладу Юрій Лупенко.

Основне меню включає страви та продукти традиційного святкового столу: салати, м’ясо, риба, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, алкогольні та безалкогольні напої.

Так, вартість салату Олів’є за класичним рецептом (3 кг продукції) становитиме 406,87 грн., що на 5,8% більше минулого року. Найдорожчим інгредієнтом залишається ковбаса – 180 гривень за 0,5 кг. Водночас суттєво впали ціни на салатні овочі: картопля, морква та цибуля подешевшали більш ніж удвічі. Але пішли яйця, зелений горошок, консервовані огірки і майонез.

Салат «Оселедець під шубою» коштуватиме 174,83 грн, що на 4% більше, ніж минулого року. Основну частину собівартості складає філе оселедця, при цьому овочі для цієї страви також значно подешевшали.

Витрати на м’ясопродукти за годину зросли в середньому на 23%. Загальна вартість м’ясної частини святкового столу (2,85 кг) становитиме 1269 гривень. Найбільше подорожчало куряче філе – на 40%, хоча воно залишається найдешевшим видом м’яса. Також зросли ціни на ковбаси, бекон і свинину.

Також подорожчали молочні продукти: сир твердий – на 19%, масло – на 14%. Водночас загальна вартість овочів на святковому столі, завдяки рекордному врожаю, знизилася на 5% і становитиме близько 473 гривень.

Фрукти подешевшали на 22% – набір мандаринів, бананів і лимонів коштуватиме приблизно 200 гривень. Хліб і солодощі, навпаки, подорожчали: буханець хліба подорожчав на 25%, шоколадні цукерки – на 16%.

Подорожчали і алкогольні напої: пляшка шампанського коштуватиме 239 гривень, бренді – 278 гривень. При цьому найбільше подорожували безалкогольні напої – 34%.

Таким чином, бюджетний варіант різдвяного столу у 2026 році становитиме 3980 гривень. Якщо буде червона ікра та червона риба, то витрати зростуть ще на 813 гривень, а загальна сума сягне 4793 гривень, що на 10,6% більше, ніж минулого року.

Лупенко пояснив, що подорожчання новорічного столу пов’язане з наслідками бойових дій, зокрема, скороченням виробництва, підвищенням тарифів на електроенергію та енергоносії, матеріально-технічними труднощами та зниженням доходів населення. Водночас рекордні врожаї овочів у 2025 році частково стримували зростання цін.

Нагадаємо, у жовтні споживчі ціни в Україні зросли на 0,9% порівняно з попереднім місяцем. Проте в річному вимірі темпи інфляції сповільнилися до 10,9%.

Також повідомлялося, що ціни на яблука в Україні вдвічі вищі, ніж минулого року.

Новини від Корреспондент.net в Telegram і WhatsApp. Підпишіться на наші канали https://t.me/korrespondentnet І WhatsApp

Джерело

Про автора

Більше від автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *